365 dagen dankbaarheid.

Vandaag bestaat mijn eigen bedrijf 1 jaar. Hieperdepiep Hoera!

Wat ik nooit had gedacht, wordt nu werkelijkheid: ik vind het heerlijk om zelfstandige te zijn. Een oogst uit 365 dagen dankbaarheid:

  • Ik heb geen baas, behalve mezelf. Alles wat fout gaat kan ik aan mezelf wijten en andersom: wat lukt, daar mag ik 100% dankbaar voor zijn.
  • Liever een lastige opdrachtgever dan een slechte baas. Op één of andere manier verwacht ik veel meer van een leidinggevende dan van een opdrachtgever. Als dat niet lekker loopt, vind ik dat dat bij beroep hoort, van een leidinggevende verwacht ik meer.
  • Ik bewaak mijn grenzen beter. Als zelfstandige vind ik het veel makkelijker om te denken 'dan doe ik die klus toch niet?'. Ik heb alleen mezelf te overtuigen. Dat maakt dat ik veel professioneler in de relatie met mijn opdrachtgever kan staan. Ik kan mijn zorgen over projecten makkelijker uiten, zonder het gevoel 'wat zal mijn leidinggevende er van denken dat deze klus niet dorgaat?'
  • 1 dag per week cadeau. Door 4 dagen in de week te werken geef ik mezelf 1 dag per week vrij. Die dag zeg ik 's ochtend tegen mezelf: "deze dag wordt u aangeboden door bureaunieuw.nl"
  • Mix and match. Die ene dag in de week die ik vrij heb gebruik ik voor netwerk contacten en administratie. Mooi is dat dat zich prima laat combineren met museumbezoek, duinwandeling en lunch buiten de deur. Oogst van dit jaar: Rothko in Gem, Dumas in SM, Rijksmuseum, Tijlersmuseum, wandelingen in Noordwijk en op Veluwe. Heerlijk.
  • Tussendoortjes. Ik heb de tijd genomen om een weekend nar Berlijn te gaan en een weekje in het voorjaar naar Piemonte (Italië).
  • Komen en gaan. Ik heb de vrijheid genomen om na 9 maanden bij mijn eerste opdrachtgever af te spreken dat ik ga stoppen. Wat een positie, niet verplicht zijn om te blijven als het goed, maar ook voldoende is geweest.

Ben ik een hopeloze romanticus en optmist? Hoe ervaar jij je bestaan als zelfstandige? Let me know.